1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»

  • Презентація словацько-українського освітнього проєкту, який буде реалізовуватись на базі КЗ «Ужгородська публічна бібліотека» та КЗ «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва».


Презентація виставки вишивок гобеленом «Маминою голкою» вишивальниці В’ єри Сохової.

altВ ужгородській центральній міській бібліотеці відбулася презентація виставки вишивок гобеленом «Маминою голкою» вишивальниці з м. Пряшіва В’ єри Сохової.

Організаторами  заходу виступили :Творча інтелігенція Закарпаття «Мельпомена» (голова Любов Оленчук), Союз русинів-українців Словацької Республіки (голова Петро Сокол), Директор Українського центру в м. Пряшів (Павло Богдан),Ужгородська центральна міська бібліотека (директор Ганна Бандурка).

Відкрив презентацію Директор українського центру  в м. Пряшів Павло Богдан, який розповів про тісні зв’язки  їхньої співпраці з організаціями Закарпаття та наголосив, це перша виставка , яка організована в м. Ужгороді. До цих слів приєдналася також голова ГО «Мельпомена» Любов Оленчук.

Вишивальниця В’єра Сохова  за фахом  лікар, але рукоділля це її велике хобі. Розповіла чому саме виставка має таку назву і що спонукало її вишивати саме  на релігійну тему  З раньої молодості займалася ручними роботами, зокрема шиттю та вишиванню. Найбільшим зразком у вишиванні була і є її мама. У  2010 році її рідне село постигло стихійне лихо, коли наслідком зсуву землі були зруйновані два будинки її сім’ї і протягом декількох хвилин 11 членів її родини залишилися без стріхи над головою. Тоді вона повернулася до вишивок і як подяку за допомогу, якої постигнутим лихом людям дісталося від інших  вона почала вишивати свою приватну молитву до подоби тих, до яких більшість людей, зокрема у важких хвилинах життя, звертається. Тому у її творчості домінує духовна тема.alt
      Вже з молодих років вона займається благодійною діяльність. Є довгорічним членом та волонтером Словацького Червоного хреста – в сучасному вона виконує й функцію голови територіальної спілки Словацького Червоного хреста для Кошицького округу. За свою діяльність була нагороджена Срібним  хрестом СЧК – «За самопожертву, гуманність та волонтерську службу». Анонімно підтримує різні благодійні організації, як напр. «Люди – людям», «Крапля надії», «Світелко помочі» та конкретних людей, які потребують допомогу.

На сам кінець ужгородська міська бібліотека отримала у подарунок книги від Союзу русинів-уклаїнців,який передав голова Петро Сокол.

В рамках презентації виступили Народний вокальний ансамбль клубу с. Оріховиця «Оріховчанка» (кер.Тетяна Раховська), які виконали духовні пісні та присутні змогли насолодитися чудовими запальними мелодіями, які виконав Лауреат міжнародних конкурсів, заслужений артист України Сергій Барвік-Карпатський.alt

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі