1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»

  • Презентація словацько-українського освітнього проєкту, який буде реалізовуватись на базі КЗ «Ужгородська публічна бібліотека» та КЗ «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва».


ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ ВШАНУВАЛИ СВЯТО РІДНОЇ МОВИ У МІСЬКІЙ БІБЛІОТЕЦІ

altСьогодні, 21 лютого в Ужгородській центральній міській бібліотеці пройшла інформаційна година «Про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності на Закарпатті» для військовослужбовців строкової служби 3 –го батальйону Національної гвардії України.

Кожного року в цей день  увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято дає можливість громадянину будь-якої країни відчути свою належність до своєї нації, відчути себе часткою народу, серед якого народжуєшся, зростаєш, стаєш Людиною.

 Бібліотекарка читального залу Андріана Гузак  розповіла присутнім військовослужбовцям  про історію свята, яке, на жаль, має трагічний початок. А саме,  21 лютого 1952 року у Бангладеші влада з нечуваною жорстокістю придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років, і аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. В Україні це свято існує з 2002 року.alt

Для присутніх військовослужбовців було підготовлено презентацію  про зародження закарпатського діалекту, як він змінювався і як розмовляють  «по –закарпатськи» в різних  районах нашої області. Присутні переглянули відеоролики, де відомий закарпатський поет та лінгвіст Павло Чучка пояснює значення різних слів та діалектів.

Під час  заходу військовослужбовці ділилися своїми  діалектичними словами, якими говорять в їхніх областях, а саме в Дніпропетровській, Полтавській, Одеських обл.

 Насамкінець переглянули книжкову виставку «Мов нектар на устах – рідна мова моя».alt

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі