1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Зустріч з книжковою блогеркою, письменницею та івент-менеджером Оксамиткою Блажевською

  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»


"Сартр і Камю: погляд із ХХІ ст. на трактування проблеми насильства/ненасильства"

      Минулого тижня в ужгородському видавництві "Ліра" побачила світ нова праця відомого закарпатського перекладача, доцента кафедри прикладної лінгвістики Ужгородського національного університету Віктора Мотрука. Це книжка філософських есе про літературну і філософську творчість геніальних мислителів ХХст., лауреатів Нобелівської премії з літератури Жана-Поля Сартра і Альбера Камю. Дослідження належить  перу двох сучасних французьких митців – Ж.-П.Бару і Лу Марена, а книжка має назву  "Сартр і Камю: погляд із ХХІ ст. на трактування проблеми насильства/ненасильства".     

     Перший з них - друг і сподвижник Сартр по громадсько-політичній боротьбі 60-70-х рр., він відомий у Франції культуролог, письменник, громадський діяч і видавець (зокрема видав світовий бестселер легендарного Стефана Есселя - політичний памфлет "Обурюйтесь!", який уперше в Україні був перекладений в Ужгороді п. Віктором Мотруком) Бару написав також передмову до книжки і присвятив її нашому земляку, якому, власне, й  належить ідея  даного видання. Автор есе про Камю - дослідник з Марселя Лу Марен, закоханий у літературну і філософську творчість Альбера Камю, вивченню якої він присвятив не один рік свого життя, і палкий прихильник ідей лібертаріянства.
     Незважаючи на те, що обидва славетні митці пішли з життя у ХХст., інтерес до їх творчості, до їхньої філолсофської спадщини не згасає  з боку мислячих людей з різних країн планети і в ХХІ столітті. Їх філософські праці на теми моралі є дуже важливими для сучасного суспільства, яке важко запідозрити у великій  моральності, зокрема для формування правильних світоглядних поглядів кожного з нас. У цьому зв'язку появу книжки, яка розвиває тему морального опору, спрямованого на збереження людського "Я" в сучасному не простому суспільному житті, переповненому насильством в його різних проявах, слід лише вітати.
     Такі книжки спонукають читача задуматись, не залишатися байдужим у тих ситуаціях, коли хтось вдається до насильства, придушення людської гідності іншої людини; вони формують його активну громадянську позицію, його відповідальність за свої вчинки, за свій вибір дії, поступку.
      Хочеться подякувати науковцю і перекладачу В.П.Мотруку за те, що не пошкодував своїх сил і часу, щоб донести думки і погляди геніальних мислителів Ж.-П. Сартра і А. Камю до українського читача, і побажати йому подальших перекладацьких здобутків. Нагадуємо, що книжка буде уперше презентована широкому загалу читачів 14 листопада в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка.

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі