1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Зустріч з книжковою блогеркою, письменницею та івент-менеджером Оксамиткою Блажевською

  • Творча зустріч з актором кіностудії ім.Олександра Довженка, живе в Парижі та працює актором в Театрі дю Солей – Анатолієм Переверзєвим.

  • Вдячність студентам та куратору групи за сприяння в зйомках короткометражного фільму "Сон з минулого"

  • Екскурсія до бібліотеки

  • Інтелектуальна гра «Сторінками творчості Тараса Григоровича Шевченка»

  • В читальній залі Ужгородської публічної бібліотеки відбувся культурно-мистецький захід «Тарас Шевченко – геній пензля і пера»


В Ужгородській міській бібліотеці Іван Хланта творчо відзначив свій 80-річний ювілей

     13 травня в Ужгородській центральній міській бібліотеці відбувся творчий вечір «Володар мудрості народної», присвячений 80-річчю дня народження Івана Васильовича Хланти.
Іван Хланта - академік академії наук, заслуженого діяча мистецтва України, мистецтвознавець, кандидат філологічних наук, педагог, бібліограф.

Він є автором та упорядником більш ніж 100 книжок фольклорних збірників, фольклористичних та літературознавчих статтей, бібліографічних покажчиків. Чільне місце в цьому ряду займають збірники казок. Івана Васильовича називають серед трьох у сучасній Україні дипломованих казкознавців.
На  ювілейний вечір завітали родичі, друзі, колеги та шанувальники творчості Івана Хланти.
         Музичним вітанням виступила відома співачка з Ужгорода, солістка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Мирослава Копинець, яка виконала пісню про любов до рідного краю.
 Привітала ювіляра завідувачка відділу культури,  заступник  начальника управління у справах культури, молоді та спорту Мар'яна Михайлівна  Чегіль, яка вручила  Грамоту від Ужгородської міської ради.
          Бібліотечні працівники підготували відеоролик про найяскравіші моменти спільних заходів, а їх було чимало. Привітала і ювіляра директорка Ужгородської централізованої бібліотечної системи Людмила Михайлівна Ленарт.
Несподіваним і приємним подарунком, став вірш, яку виконала онучка Вероніка Хланта, студентка 2 –го курсу філологічного факультету.
Щирими привітаннями завітала  викладач - методист вищої категорії Ужгородського інституту культури і мистецтв Оксана Василівна Шип, яка разом зі студентками Ужгородського інституту культури та мистецтв виконала коломийки ювіляру.
 Вітальним словом виступив кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип, який подарував ювіляру сувенір-закарпатську писанку.
      Поділився спогадами та й розказав деякі  штрихи творчості  Івана Васильовича відомий закарпатський скульптор Василь Степанович Олашин.
Солістка народного аматорського ансамблю народної пісні «Розмарія» Обласного організаційно-методичного центру культури Закарпаття Оксана Головня музично привітала ювіляра.
 Спогадами про знайомства та про  спільно проведені творчі міроприємства поділилися директор  Ужгородської спеціалізованої ЗОШ №2 з поглибленим вивченням окремих предметів Ярослав Юрійович Кирлик та педагог Дравецької гімназії №16 Ганна Юріївна Ковач.
 Про різнопланові краєзнавчі заходи, які були проведені в міській дитячій бібліотеці та про поїздку в с. Копашнево  у Крайовий музей літератури, фольклору та мистецтва, організатором якого є сам Іван Хланта, поділилася бібліотекарка Міської дитячої бібліотеки Олена Іванівна Левко.

Член Національної   спілки письменників України, голова Закарпатської обласної організації товариства «Лемківщина», секретар світової федерації українських лемківських об’єднань привітав і запропонував створити народознавчу школу Івана Хланти.
На ювілейному вечорі ділилася  спогадами  про спільні творчі проєкти дизайнерка видавництва «Патент» Василина Куклишин.


 

Ми в соцмережах


Публічні закупівлі